taalprojecten Duurzaamheid

taalprojecten

Duurzaamheid

In de wijk

Taalprojecten in de wijk

Om een mooi taalproject in de wijk te realiseren is weinig nodig. Wat papier en pennen, wat verf en potloden en een creatief idee is voldoende om met volwassenen en kinderen aan de slag te gaan. Onze ervaring is wel dat samen werken aan een duidelijk en aantrekkelijk product bijdraagt aan het enthousiasme van de deelnemers. Daarom werken wij altijd toe naar een postercampagne, een setje ansichtkaarten of een media-tentoonstelling. Daarnaast organiseren wij bij vrijwel alle lichtkunstprojecten in de wijk ook een taalproject om bewoners actief te betrekken bij het proces.

Wij hebben voor diverse opdrachtgevers wijkgerichte taalprojecten ontwikkeld en uitgevoerd:

‘Dichter op IJsselmonde’ (winnaar Stampij Cultuurprijs 2005)

Diverse groepen in IJsselmonde (kinderen, ouderen, 55+, multiculturele vrouwengroepen) maken eigen ansichtkaart en gedicht over ijsselmonde. Deze zijn verschenen als kaartenboekje en als kalender

Lieve Gouwstraat

Kinderen en ouders maken posters met liefdesgedichten voor hun straat in het HogeDRUKgebied, die als straattentoonstelling in de Gouwstraat worden opgehangen

De muren hebben alles gehoord

Afscheidsevenement rondom de sloop van zeven gallerijflats in Hordijkerveld, met hoorspel op basis van herinneringen, choreografie van sloopmachines, opera en dancemuziek en ‘live-sloop’ van de eerste flat.

Het Lombardijen van Mevrouw Groen

Vlak voor de herstructurering fotografeerde Mevrouw Groen de wijk Lombardijen. Na haar dood liet zij ons haar fotoboeken na. Haar werk werd een raamtentoonstelling.

Het Lombardijen van de kinderen

Kinderen van Lombardijen fotografeerden hun wijk na de herstructurering en maakten het vervolg op het werk van mevrouw Groen.

Amina en de wonderlamp

Geluidsproject in het kader van Afrikaanderplein Sprookjesplein. Sprookjesachtig hoorspel over hoop en ondernemerschap op het Afrikaanderplein, te horen via de bomen op het plein en als CD verspreid via lokale ondernemers.

Temporada

Kinderen schrijven gedichten over de kleuren van de seizoenen en maken daarvan kleurrijke rijstbollen die in de bibliotheek getoond worden.

Bekijk de Taalprojecten referenties